03- PIC e başlarken
Merhaba sevgili okuyucu.
Genel bilgi ve gerekli yazılımların kurulumundan sonra artık başlayabiliriz. Projeye başlamadan önce bazı hazırlıklarımız olacak.
16F877A datasheet ini siz de açın ve ilk başta bilmemiz gerekenlere bakalım. Uyarmalıyım ki bu yazı yazıldıktan sonra belgede değişiklikler olmuş olabilir ve ya sizin elinizdeki datasheet eski sürüm olabilir. Bu yüzden bahsettiğim konular ile ilgili yönlendirdiğim sayfalarda farklılık olması mümkündür.
Bir PIC datasheet inde ilk bakmamız gerekenler
- Çalışma voltajı
- Çalışma frekansı
- Pin diyagramı
- MCLR pini
Çalışma Voltajı
Sayfa 1 de “CMOS Technology” kısmında
Wide operating voltage range (2.0V to 5.5V)
ibaresi bulunmakta. Fakat bu datasheet 4 farklı mikrodenetleyici ile her biri için 2 farklı varyasyonu barındırıyor. Bu yüzden “17.0 ELECTRICAL CHARACTERISTICS” bölümüne gidip istediğimiz voltaj değerini kontrol ediyoruz.
PIC16F87XA : 4-5.5 V
PIC16LF87XA : 2-5.5 V
Bizim elimizki “F” sınıfına dahil olduğu için 5 V olarak çalışma voltajını belirliyoruz. 5V gerilimi nasıl sağlayacağımızı aşağıda göreceğiz.
Çalışma Frekansı
Bu mikrodenetleyicimizin hızını belirleten unsurdur. Datasheet in 1. sayfasındaki “High-Performance RISC CPU” bölümünde
Operating speed: DC – 20 MHz clock input
olarak belirtilmiş. Bu bizim çıkacağımız maksimum hızdır. Günümüz bilgisayarlarının minimum 1-2 Ghz olduğunu düşünürsek gayet düşük kalsa da aslında ortalama bir mikrodenetleyici için iyi bir rakamdır. Genelde 4 ve 20 Mhz ile çalışacağız. Başlangıç için 20 Mhz seçiyoruz. Bunun için 20 Mhz lik bir kristale ihtiyacımız olduğunu unutmayıp hemen alışveriş listemize bikaç tane ekliyoruz.
Pin Diyagramı
Sayfa 3 de 16F877A nın pin diyagramını görüyoruz. Buna sık sık geri dönüş yapacağımız için şuraya orijinalden bir adet alıntı yapmak faydalı olacaktır
MCLR pini
MCLR (Master Clear (Reset)) pini PIC imizi resetlemede kullandığımız pindir. Eğer bu pine 0V verirsek PIC sürekli yeniden başlatır kendini. Ta ki 5V olana kadar. PIC imizin çalışması için buraya 10k ohm luk bir direnç ile 5V vermemiz gerekmektedir. Çok önemlidir çünkü burayı boş bırakmak ne yaparsanız yapın PIC in çalışmaması demektir. Hemen yukarıdaki pin diyagramından 1 numaralı pinin MCLR pini olduğunu görüyoruz. Hemen bir not düşüyoruz. Dikkat ettiyseniz MCLR pininin üzerinde çizgi var. Bu da şu anlama geliyor. Kastettiğinin elektriksel olarak tersi geçerlidir. Yani MCLR aktif olması için digittal 1 değil 0 a ihtiyacımız var.
16F877A mikrodenetleyicimizi çalıştırmamız için minimum ortam hazır
- 5V Gerilim
- 20 Mhz çalışma frekansı
- Pin diyagramımız karşımızda
- MCLR pinine 10k ohm luk bir dirençle 5V vereceğimizi biliyoruz.
Güç devresi
Yukarıda 5 volt gerilim kullanacağımızı tespit ettik. Biz bunu LM7805 voltaj regülatör entegresi ile yapacağız. Datasheet ine buradan ulaşabilirsiniz. 7805 ile 7.3-25V arası giriş ile 5V sabit voltaj elde edebiliyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta 7.3 volttan aşağı giriş vermemek. Bunun için piyasada satılan bir 12V 1-2A adaptörler ve bu adaptöre uygun jack işimizi görecektir. 7805 ile birlikte birer adet 470µF ve 10µF lık kondansatörlere ihtiyacımız var. Alışveriş listemize ekleyebiliriz. Aşağıdaki şematik ile kuracağımız devreyi görüyoruz.
Jack ın (+) kutbunu 7805 in 1. pinine ve (-) kutbunu 7805 in 2. pinine bağlıyoruz. 3. pin ise 5V çıkışımız olarak sisteme veriliyor. 12V ve (-) kutup arası ve 5V ve (-) kutup arasına koyduğumuz kondansatörler ile de voltaj salınımını önlüyoruz. Tabiki 7805 in 2. pininden alacağımız (-) kutbu da sistemin (-) kutbuna vermemiz gerekiyor. Unutulmamalıdır ki iki elektriksel sistemi birbirine bağlamak için (-) kutuplar ortak olmalı.
Minimum PIC devresi
PIC imizi çalıştırmak için yukarıda da bahsi geçen bazı şeyleri yapmamız gerekiyor. 20 Mhz lik (veya seçiminiz) kristali (iki adet 22 nF lık kapasitörle birlikte) ve her biri için 2 pin girişi olan VDD (+), VSS (-) kutuplarımızı bağlıyoruz. MCLR pinini de 10k ohm luk bir dirençle (+) kutba bağladık mı bir PIC in çalışması için minimum devreyi tamamlamış olduk.
Bu bağlantılar ile birlikte PIC programlanmaya hazır. Unutmamamız gereken noktalar.
- 4-5.5 arası gerilim şart. Üstüne çıkılmamalı, altına düşülmemeli.
- MCLR pini mutlaka (+) kutba bağlanmalı.
- Güç girişleri doğru yapılmalı. Aksi halde PIC ve adaptörünüzü kullanılmaz hale getirebilirsiniz.
Bir sonraki yazıda artık uygulamalarımızı yazmaya başlıyoruz. 🙂
Bu ilk yazılar önemli çünkü temeli iyi atmamız gerekiyor. Takıldığınız nokta varsa gerek başka kaynaklardan gerek ise direkt bana sorarak mutlaka bir cevap bulun. Nasıl öğrenmeye başlarsanız öyle gider. Elektronik uğraş ister fakat meyvesinin verdiği lezzeti de pek bişey vermez.
Sonraki yazıda görüşmek üzere 🙂
Hoşça kalın.