01- PIC mikrodenetleyicilere Giriş - μC

01- PIC mikrodenetleyicilere Giriş – μC

Merhaba sevgili okuyucu.

Bu yazıyla birlikte PIC mikrodenetleyicileri programlama eğitim serisine başlıyorum. Yeterli bilgi bu ve bunun devamı olan yazılarda yerini aldıktan sonra tüm yazıların derlemesini örnek program ve çizimlerle beraber ücretsiz e-kitap olarak yayınlamayı planlamaktayım.

Şu an aklımda olan Bluetooth, Wi-Fi, GPS, VGA arabirimli 8bit oyun konsolu gibi eğlenceli ve bol bol tecrübe biriktirecek bazı projeler aklımın bir köşesinden bu sayfalara taşınacak.

Umarım bir aksilik olmaz ve bu amaçla çıkılan bu yol güzelce tamamlanır. Burada yayımlanan tüm yazılar, görseller, kaynak kodları, çizimler kaynağı gösterilerek paylaşılabilir olacaktır. Yazılan tüm kütüphane ve program kodlarına tam erişim sağlayıp değiştirme hakkını da kendinizde bulabileceksiniz.

Maksat öğrenmek ve öğretmek.

Bu kısa bilgilendirme yazısından sonra konumuza başlamadan sizi sağ taraflarda bir yerde duran abonelik kısmına alalım. Yeni yazılardan haberdar olmak için güzel bir iletişim yolu.

PIC dünyasına hoşgeldiniz. Haydi başlayalım 🙂

 

PIC nedir ?

PIC (Peripheral Interface Controller) Türkçe ismiyle “Çevresel Arayüz Kontrolcüsü” demektir.“PİK” diye telafuz edilir. Microchip firmasının ürettiği mikrodenetleyicilerin adıdır. (Ve evet bizim gündelik yaşamda kullandığımız “mikroçip” ifadesi bir markadır. Selpak gibi)

 

Mikrodenetleyici nedir ?

En basit haliyle mikroişlemcinin donanımlı haline mikrodenetleyici denir. İngilizce ismi “Microcontroller” olan bu cihazlar mikroişlemcilerden farklı olarak, dahili olarak USART, SPI, IIC, PSP, ADC, EEPROM, RAM, PWM gibi spesifik bazı donanımlar barındırmaktadır ve bu donanımlar tek devrede çok yeteneğe sahip olmasını sağlamaktadır. Günümüzde popüler teknolojide büyük yer edinmiş “Arduino” kartlar da birer mikrodenetleyici temelli geliştirme ortamlarıdır.

Her gün kullandığımız telefon, bilgisayar gibi araçlardan örnek verirsek hepsinde RAM ve işlemci gibi modüllerin ayrı olduğunu görürüz. Fakat mikrodenetleyicilerde modelden modele değişen donanımlar tek kılıfta karşımıza çıkıyor.

Bu eğitim serisinde başta 16F877A modeli olmak üzere 18F2550 18F4550 12F675 gibi bazı μC (microcontroller) da farklı özellikleri barındırdıkları için tercih edilecek. Bu eğitim serisi 8 bit μC ‘ler için olacak.

 

16F877A

PIC 16F877A mikrodenetleyicisi fiyat performans olarak baktığımızda gayet iyi bir tercihdir.

Özellikleri

  • 14.3KB program hafızası
  • 368 byte RAM
  • 256 byte EEPROM belleği
  • 33 Giriş/Çıkış pini
  • 8 adet 10bitlik ADC
  • 2 PWM çıkış pini
  • SPI, I2C, USART iletişim modülleri
  • 2 adet 8bit, 1 adet 16bit timer
  • 2 adet Comparators

IMG_20151230_160052.1

Kullandığımız mikrodenetleyici ile ilgili her ayrıntıyı ilgili datasheet lerde bulabiliyoruz. Bu yüzden 16F877A datasheet ini kendimize başucu kitabı yapacağız bu eğitim boyunca. Şu sayfadan ilgili PDF e ulaşabilirsiniz.

Genel bir giriş yazısı ardından kullanacağımız dil ve derleyici ile ilgili bilgi ve kurulum diğer yazımızda olacak.

Şimdilik hoşça kalın.